13 Aralık 2014 Cumartesi

Kurtuluş Savaşı Müzesi



Kurtuluş Savaşı Müzesi


Cumhuriyet Müzesi'nin biraz yukarısında bulunan müzenin inşası 1915 yılında başlamıştır.İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kulüp binası olarak, evkaf mimarı Salim Bey ve kolordunun askeri mimarı Hasip Bey tarafından tasarlanmıştır.Bina inşasında Ankara taşı olarak da bilinen andezit taşı kullanılmıştır.


23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında I.TBMM binası olarak kullanılan bina daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak işlevini sürdürmüş, 1952 yılında Maarif Vekaletine devredilmiş, 1957 yılında ise müzeye dönüştürülmek üzere çalışmalara başlanmış, 1961'de "Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi" adıyla halkın ziyaretine açılmıştır.


Atatürk'ün doğumunun 100. yılını kutlama programı çerçevesinde, 1981 yılında restorasyon çalışmaları yapılmış ve 1981 yılında "Kurtuluş Savaşı Müzesi" adıyla yeniden ziyarete açılmıştır.


Müzede Lozan Barış Antlaşması'nın imzalandığı masa, yağlı boya tablolar, savaşlarda kullanılmış olan silahlar, telgraf makinesi, telefon, meclis üyelerinin kişisel eşyaları ve daha bir çok şey sergilenmektedir.Girişte, müzekart geçerli değildir.Bilet 2 TL'dır ve öğrenciler ücretsiz girebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne düşünüyorsunuz?