7 Aralık 2014 Pazar

Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi



Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi

1892'de, Bağdat Demiryolu'nun yapımı sırasında yapılmıştır.Eski ismi "Direksiyon Binası" dır.Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Ankara Gar Kompleksi içinde yer almaktadır. 
Demiryolları Müzesi girişi



Atatürk'ün 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara'ya gelişinden itibaren Başkomutanlık karargahı ve konutu olarak uzun süre kullanılmıştır, bir çok önemli karar bu binada alınmıştır.


Ulu Önder Atatürk'ün hatırasını yaşatmak amacıyla TCDD, cumhuriyet tarihimizde seçkin bir yeri olan bu binayı yeniden düzenlemiş, 1964'de müze olarak halkın hizmetine açmıştır.

İki katlı olan müze binasının üst katında, Atatürk'ün çalışma odası, toplantı salonu ve yatak odası bulunmaktadır. Kendisine ait özel eşyalarla, o günün özelliklerini taşıyan 
mobilyalar olduğu gibi korunmaktadır.


Müzenin alt katında ise eski tren lokomotif ve vagonlarının özenle yapılmış maketlerini, eski TCDD çalışanlarının üniformalarını, tren bileti örneklerini ve hatta yemekli vagonların servis takımlarını görebilirsiniz.


Yemekli vagonda kullanılan takımlar


Müze temel olarak beş bölüme ayrılmıştır : 


1.Bölüm: Demiryollarına ait çeşitli hatıra madalyalar, bazı hatların açılış törenlerinde kullanılan makas ile yemekli vagonlarda kullanılan gümüş servis takımları bulunmaktadır.

2.Bölüm: Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan mühür, diploma ve kimlik kartları ile Alman Demiryolları İdaresi tarafından Genel Müdür Behiç Erkin’e armağan edilen çalışır durumda buharlı lokomotif maketi bulunmaktadır.

3.Bölüm: Sultan Abdülaziz’e İngiliz Hükümeti tarafından armağan edilen altın kaplama minyatür vagon ve trende kullandığı sedef işlemeli çalışma masası ile duvar saatleri yer almaktadır.

4.Bölüm: TCDD’nin tren işletmeciliğinde kullandığı lokomotif, yük ve yolcu vagonu maketleri bulunmaktadır.

5. Bölüm: Osmanlı döneminde haberleşmede kullanılan telefon ve telgraf makineleri ile İngilizler tarafından 1905 yılında hizmete konulan kafesli vagon maketi bulunmaktadır.




Giriş ise ücretsiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ne düşünüyorsunuz?