13 Aralık 2014 Cumartesi

Kurtuluş Savaşı Müzesi



Kurtuluş Savaşı Müzesi


Cumhuriyet Müzesi'nin biraz yukarısında bulunan müzenin inşası 1915 yılında başlamıştır.İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kulüp binası olarak, evkaf mimarı Salim Bey ve kolordunun askeri mimarı Hasip Bey tarafından tasarlanmıştır.Bina inşasında Ankara taşı olarak da bilinen andezit taşı kullanılmıştır.


23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında I.TBMM binası olarak kullanılan bina daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak işlevini sürdürmüş, 1952 yılında Maarif Vekaletine devredilmiş, 1957 yılında ise müzeye dönüştürülmek üzere çalışmalara başlanmış, 1961'de "Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi" adıyla halkın ziyaretine açılmıştır.


Atatürk'ün doğumunun 100. yılını kutlama programı çerçevesinde, 1981 yılında restorasyon çalışmaları yapılmış ve 1981 yılında "Kurtuluş Savaşı Müzesi" adıyla yeniden ziyarete açılmıştır.


Müzede Lozan Barış Antlaşması'nın imzalandığı masa, yağlı boya tablolar, savaşlarda kullanılmış olan silahlar, telgraf makinesi, telefon, meclis üyelerinin kişisel eşyaları ve daha bir çok şey sergilenmektedir.Girişte, müzekart geçerli değildir.Bilet 2 TL'dır ve öğrenciler ücretsiz girebilmektedir.

9 Aralık 2014 Salı

Cumhuriyet Müzesi


Cumhuriyet Müzesi


Ulus, İstanbul Cd. üzerinde bulunan müze binası, yani II.TBMM binası, 1923 yılında mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası toplantı yeri olarak tasarlandı.Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerini taşımaktadır.İnşasında Ankara'ya özgü pembe antrasit taşı kullanılmıştır.

1924 yılında I.TBMM binasının yetersiz gelmeye başlamasıyla beraber, TBMM bu binaya taşınmış ve 1960 yılına kadar TBMM binası olarak kullanılmıştır.1961-1979 yılları arasında CENTO (Central Treaty Organization; Merkezi Antlaşma Teşkilatı; önceki adı ile Bağdat Paktı (1955-1959)) genel merkezi olarak kullanılan bu bina 1959 yılında, Kültür Bakanlığı'na devredilmiştir.Bu binanın ön kısmının Cumhuriyet Müzesi olarak düzenlenmesi, arka kısmının ise Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün hizmet binası olarak kullanılması kararlaştırılmıştır. 

Müze restorasyon çalışmalarından sonra düzenlenerek 30 Ekim 1981 tarihinde Cumhuriyet Müzesi olarak ziyarete açılmış ve 1985 yılına kadar hizmet vermiştir.

En son 2001 yılında yeniden düzenleme ve restorasyon çalışmaları yapılmış ve 29 Ekim 2008 tarihinde yeniden ziyarete açılmıştır.

7 Aralık 2014 Pazar

Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi



Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi

1892'de, Bağdat Demiryolu'nun yapımı sırasında yapılmıştır.Eski ismi "Direksiyon Binası" dır.Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Ankara Gar Kompleksi içinde yer almaktadır. 
Demiryolları Müzesi girişi



Atatürk'ün 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara'ya gelişinden itibaren Başkomutanlık karargahı ve konutu olarak uzun süre kullanılmıştır, bir çok önemli karar bu binada alınmıştır.


Ulu Önder Atatürk'ün hatırasını yaşatmak amacıyla TCDD, cumhuriyet tarihimizde seçkin bir yeri olan bu binayı yeniden düzenlemiş, 1964'de müze olarak halkın hizmetine açmıştır.

İki katlı olan müze binasının üst katında, Atatürk'ün çalışma odası, toplantı salonu ve yatak odası bulunmaktadır. Kendisine ait özel eşyalarla, o günün özelliklerini taşıyan 
mobilyalar olduğu gibi korunmaktadır.


Müzenin alt katında ise eski tren lokomotif ve vagonlarının özenle yapılmış maketlerini, eski TCDD çalışanlarının üniformalarını, tren bileti örneklerini ve hatta yemekli vagonların servis takımlarını görebilirsiniz.


Yemekli vagonda kullanılan takımlar


Müze temel olarak beş bölüme ayrılmıştır : 


1.Bölüm: Demiryollarına ait çeşitli hatıra madalyalar, bazı hatların açılış törenlerinde kullanılan makas ile yemekli vagonlarda kullanılan gümüş servis takımları bulunmaktadır.

2.Bölüm: Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan mühür, diploma ve kimlik kartları ile Alman Demiryolları İdaresi tarafından Genel Müdür Behiç Erkin’e armağan edilen çalışır durumda buharlı lokomotif maketi bulunmaktadır.

3.Bölüm: Sultan Abdülaziz’e İngiliz Hükümeti tarafından armağan edilen altın kaplama minyatür vagon ve trende kullandığı sedef işlemeli çalışma masası ile duvar saatleri yer almaktadır.

4.Bölüm: TCDD’nin tren işletmeciliğinde kullandığı lokomotif, yük ve yolcu vagonu maketleri bulunmaktadır.

5. Bölüm: Osmanlı döneminde haberleşmede kullanılan telefon ve telgraf makineleri ile İngilizler tarafından 1905 yılında hizmete konulan kafesli vagon maketi bulunmaktadır.




Giriş ise ücretsiz.

6 Aralık 2014 Cumartesi

Ankara Garı



1935 - 1937 tarihleri arasında inşa edilmiştir. Mimarisi Art deco tarzında tasarlanan yapının mimarı Şekip Akalın'dır.

Ankara Garı




Gar binasının genel olarak tarihi dokusu korunmaya devam edilmektedir.Bununla beraber bir eski tren maketi de halka açık  bir alanda sergilenmektedir.
Garın bünyesindeki müzeler ise, geçmişe bir yolculuk yapmanız için ziyarete açık durumda.

4 Aralık 2014 Perşembe

Ankara'ya Merhaba


Aslında bu yazıyı "Anıtkabir Notları" başlıklı yazımdan önce yayınlamalıydım ama, Ata'mızın anısına olan saygımdan ötürü, bu yazımı ikinci yazı olarak yayınlamaya karar verdim.


Ankara Garı
 Eğer aylardan Kasım ise, Ankara pek de sıcak bir "Merhaba" demeyecektir size.Gar binasının kısmen korunan tarihi dokusu ile yine hoş bir merhaba sayılabilir.

Bilmeyenler için; Ankara'nın simidinin ünlü olduğu söylenir hep.Gar binasının önüne tezgah açmış bu simitçi arabasının bir fotoğrafını almadan edemedim.E tabi, tadı da kokusu kadar hoş geliyor insana..




Fotoğraftaki tabela ise Gar binasının içerisindeki Turizm Danışma Bürosu'nu işaret ediyor.Buradan ücretsiz bir şekilde rehber kitapçık ve harita edinebilirsiniz.