26 Kasım 2014 Çarşamba

Anıtkabir Notları


AnıtkabirKurtuluş Savaşı'mızın önderi ve Cumhuriyeti'mizin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün, Ankara, Anıttepe'de bulunan anıt mezarıdır.1973'den beri İsmet İnönü'nün kabri de burada bulunmaktadır.

Anıttepe(Rasattepe)'de, Anıtkabir inşa edilmeden önce, M.Ö.12.yy. - Frig Uygarlığı'na ait tümülüsler bulunmaktaydı.Arkeolojik çalışmalar sonucu buradaki kalıntılar Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne taşınmıştır.

Belki hiç birimiz bilmeyiz fakat Anıtkabir Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerini, yirmi yedisi yabancı, yirmisi Türk mimarın katıldığı bir proje yarışması sonucunda kazanmıştır.Anıtkabir'in yerinin seçilmesi için görevlendirilen komisyon, bu proje yarışmasını 1 Mart 1941 tarihinde başlatmıştır ve 9 Ekim 1944 tarihinde, İTÜ Mimarlık Fakültesi hocalarından Prof. Dr. Emin Halid Onat ile Doç. Dr. Ahmet Orhan Arda’nın projesinin inşa çalışmalarına başlandı.Anıtkabir'in inşası dokuz yıllık bir sürede, dört aşamalı olarak 1953 yılında tamamlandı.

Anıtkabir Türk mimarlığında II. Ulusal Mimarlık Dönemi(1940-1950) olarak adlandırılan dönemde inşa edilmiştir.Bu dönem yapıtlarının temel özelliği anıtsal yönlerinin ağır basması ve simetrik olmalarıdır.Anıtkabir de döneminin en güzel örneklerinden biridir.Bununla beraber Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin de izlerini taşımaktadır.


Anıtkabir'in bir minyatürü
Anıtkabir 750.000 m² lik bir alanı kaplamakta ve Barış Parkı ve Anıt Bloku olmak üzere iki temel kısma ayrılmaktadır.

Barış Parkı, Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh." (Yurtta barış, dünyada barış.) özdeyişinden ilham alınarak yirmi dört ülkeden getirilen çeşitli fidanlarla oluşturulmuştur ve bugün yüz dört tür bitki türü barındırmaktadır.

Anıt Bloku, Aslanlı Yol, Tören Meydanı ve Mozole ismi verilen bölümleri içine alan, 120.000 m² lik bir alanı kapsar.

Aslanlı Yol
Aslanlı Yol'un aslanları, yirmi dört Oğuz Boyu'nu temsil eder.Aslan motifi, gücü simgelediği düşünülerek seçilmiştir ve Hitit sanat üslubu ile, Hüseyin Anka Özkan tarafından yapılmışlardır.Yolun zemininde ise, traverten taşları kullanılmıştır.

21 Haziran 1960'da açılan Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi Komutanlığı Karargâhı içinde, 3113 kitaptan oluşan, Anıtkabir Kitaplığı bulunmaktadır.Müzede ayrıca Atatürk'ün madalya ve nişanları ile manevi evlatlarından A.Afet İnanRukiye Erkin ve Sabiha Gökçen'in müzeye armağan ettikleri Atatürk'e ait eşyalar sergilenmektedir.Ancak 2002 yılında, Mozole'nin altındaki 3000 m² lik alan müzeye dahil edilmiş ve Atatürk önderliğinde gerçekleştirdiğimiz devrimlerimizin sergilendiği, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'mızın canlandırıldığı bir alana dönüştürülmüştür.